söndag 30 november 2014

SOCIAL MEDIA OCH KOMMUNIKATION


En allt växande del av vår dagliga kommunikation utför idag via de sociala medierna, även om vi inte själva är engagerade i ett enda av dem så trugas de på oss även via papperstidningar. Som exempel kan vi ta en 90 årig pensionär som varken har e-mail eller dator, beställer några papperstidningar och ser på tv. I tidningarna berättas det om vad statsministern har tweetat, det visas instagram bildkompilationer från oscarsgalan och analyseras om vilka artiklar var de mest klickade eller kommenterade på tidningens facebook- eller nätsida.
Inte bara privatpersoner utan företag kommunicerar till och med oss i de sociala medierna. Det gäller att ha koll på vad som funkar och vara på alerten, dåliga upplevelser och negativa kommentarer kan få oväntade snöbollseffekter då andra börjar sprida orättvisor.
Hur påverkar all denna kommunikation oss? Är vi socialare idag då vi hela tiden kan kommunicera med hela världen i realtid eller har vi rentav blivit mera asociala? Å ena sidan har vi nu möjlighet att snabbt och gratis hålla kontakt med vänner och familj som bor i något annat land, hitta likasinnade människor och dela idéer globalt medan å andra sidan vi kanske mer och mer sjunker in i våra datorer och telefoner när vi är tillsammans med dem som vi annars umgås med ofta, sambor och familjemedlemmar.
Rent tekniskt så lär vi oss att förmedla vårt budskap effektivt och med nya förkortningar som sedan förflyttas till talspråket, men vi har även blivit allt slarvigare med grammatiken och klarar inte längre av att skriva korrekt språk utanför de sociala medierna. Vi delar lättare med oss om vårt privata liv och tabu-ämnen som vi kanske inte annars pratade om med nån, nu är det vanligt att dela med sig om både amning och hemorrojder med totalt främmande människor.
Följande videon kanske beskriver den mera negativa aspekten av kommunikation i sociala medier, de stunderna då vi inte klarar av att se det som händer runt om oss just nu utan istället sitter fastklistrade i rutan för att se vad alla andra håller på med samtidigt.




Länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar